2013. április 14., vasárnap

Helló Tavasz! Hol voltál eddig, Te ravasz?


"Megérkezett az új tavasz, vidáman
  köszönti őt az ujjongó madárdal."
  (Vivaldi)




Végre itt a tavasz! Ragyogó  napsütés árad be az ablakon, finom friss illatokkal. Kedvem támad egy kis erdei sétára. Most még a nap is átsüt a fakadó lombokon. Eszembe jutnak régebbi erdei séták, kirándulások, túrák a visegrádi hegyekben.


Egy alkalommal eltöltöttünk néhány napot a JEKA Dunakanyarban lévő házában, ez a szállás közvetlenül a Duna partján van. Reggel madárdalra ébredtünk, jól esett egy kis reggeli torna és séta a friss levegőn. Tudod milyen sok kirándulási lehetőség van itt? Gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősebbek is megtalálhatják a számukra legkellemesebb időtöltést.

Egy igazán kellemes és könnyű erdei séta Visegrádról indulva az Apátkúti-völgy első szakaszán. Ördögmalom-vízesés, Magda - forrás, egy kis pihenő a Telegáthy - réten az erdei játszótérnél, Bertényi Miklós Füvészkertpisztrángos tavak a hangulatos vadászházzal, nem messze finom forrásvízzel tölthetjük fel kulacsainkat a Kaán - forrásnál.


Pilisszentlászlóról Visegrádra

Hosszabb túrára indulok most, emlékeimben mint színes fotók jönnek elő a kirándulás mozzanatai.  A  Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő településéről, a minden oldalról hegyek-völgyek által körülölelt, mesébe illő kis szlovák nemzetiségű faluból, Pilisszentlászlóról indulunk. A Szent László-völgyet vesszük célba, majd a gyönyörűségesen szép Apátkúti-völgy mentén érkezünk le Visegrádra . Ezt a mesébe illő helyet "Tündér - völgynek" is nevezhetném.  A körülbelül 10 km túra utat, a tengerszintbeli különbség miatt érdemes Pilisszentlászlónál kezdeni, mert így lefelé haladunk. : )

"Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt - ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt."  /Wass Albert: Mese az erdőről, részlet/


Kicsit fáradtan érkezünk vissza szállásunkra, jól esik leülni a kertben és beszélgetni a többiekkel. Trécselés közben gyorsan telik az idő, készülődhetünk a vacsorához. Még egy kis esti séta, kártya parti és jöhet az alvás, hogy pihenten, újult erővel kezdjük a következő napot. 
Induljunk eleink nyomán egy kis történelmi túrára. Visegrádnál már messziről hívogatnak a fellegvár ódon falai, felemelő érzés ott sétálni, ahol valamikor nagyurak és királyok lépteit rejtik a megkopott kövek. Mátyás király mesékben érezhetjük magunkat a Királyi Palota területén.



Most, hogy ilyen szép idő lett végre, érdemes minél több időt tölteni a szabadban. Komppal átmehetsz Visegrádról Nagymarosra, és a Duna túlsó partján is várnak rád érdekes kalandok. Kismarosról indul a Királyréti kisvasút, Magyarország legrégibb erdei vasútjával hangulatos vonatozás után a Börzsöny közepében találod magad. Itt könnyebb séta utak és hosszabb túra útvonalak várnak.
Szívesen tennék egy hajókirándulást Esztergomba, a Duna vizéről csodálatos panoráma tárul elénk, teljesen más élmény innen nézni a Dunakanyar csodás vidékét.



Szentendre is megérdemel egy napot, a rengeteg látnivaló közül nehéz is választani.  A délies hangulatú városnak barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai  adják egyéni varázsát. A művészek és múzeumok városában a sok kiállítás és tárlat mellett olyan látnivalók is hívogatnak, mint a Caprice Gyémánt-, a Szamos Marcipán-, vagy a Dobos Cukrászati Múzeum, de nem szabad kihagyni egy időutazást a skanzenben.



Látod, ezért érdemes eljönni ide. Kicsit elkalandoztam a környék látnivalóinak sűrűjében, de most visszatérek a Duna parti házba, ahol vár a csapat... : )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése