2013. október 15., kedd

Itt vagyok újra!

Itt vagyok újra!  Tudjátok miért nem jelentkeztem ilyen sokáig? Május 25. én megszületett az ötödik unokám Salzburgban. Dominik a neve, nagyon aranyos kisfiú, Vele voltam elfoglalva, a gondolataim is körülötte jártak. Hol volt, hol nem, messze, messze, folytatódjék hát a mese...
E kis kitérő után elmesélem utolsó két táborozásunkat. Mindkettőben közös az, hogy a csapat egy része búcsúzó nyolcadik osztályos diák, és az osztályfőnökük Zsóka néni volt. A kirándulások között négy év telt el...

2005 május 27. péntek reggel negyed hatkor, jókedvű, izgatott gyerekek csapata várja az autóbuszt, sok - sok csomag között, még elhangzik néhány jó tanács az aggódó szülőktől, majd szakavatott kezek gyorsan eltüntetik a csomagokat az autóbusz gyomrában. Már az autópályán robogunk Csehország felé... 
Délelőtt 11 órakor a romantikus Lichtenstein-kastély parkjában sétálunk Lednicében.Szállásunk a Prágától mindössze 30 km-re délnyugatra elterülő, gyönyörű Karlstein vidékén található. Ez az erdős, hegyes, mezős vidék túrázásra kiválóan alkalmas. A 139 km hosszú Berunka folyó egy mellékága az ismertebb Moldva (Vltava) folyónak. Az erdőkben a mészkő fennsíkon ritka növények, főleg virágok találhatók. Hogy megvédjék ezt a különleges tájat, a Prágától délnyugatra fekvő mintegy 130 km²-t „Cseh Karsztvidék” néven természetvédelmi területté nyilvánították.Prága közelsége miatt ez Közép-Csehország legérdekesebb üdülőhelye, Revnice sok híres személyiségnek adott otthont, például Martina Navratilovának (teniszező), Ignác Hermann-nak, Jan Neruda-nak (író) és Tomas G. Masaryknak (Csehszlovákia első elnöke). A JEKA "Leto" nevű kis üdülőtelepe lesz az otthonunk egy hétig Revnice mellett, közvetlenül a folyó partján. Izgalommal vették birtokukba a szinte teljesen új galériás szobákat. A fiúk még ki sem csomagoltak, már is a pecázási lehetőséget mérték fel.Úszhatnak, fürödhetnek a Berunka folyóban, focizhatnak a füves udvaron, a kellemes kora nyári melegben.Felfedezésre vár bennünket az Arany Prága, templomtornyok százaival, a híres Károly híddal, a romantikus történelmi központtal és utcai művészekkel. Kirándulás, kaland a környező várakban Karlstejn, Kokorin, séta Melnikben a kis történelmi városkában, az Elba és a Moldva torkolatánál. Felkerestük Csehország legrégebbi szabadtéri népi építészeti múzeumát  Prerov nadLabemben, melynek hangulata a szentendrei Skanzenhez hasonlít. 

Kutna Hora a  világörökség része, ma közepes méretű vidéki város. Látogatást tettünk az ezüstbányákban, majd délután sétáltunk a város nevezetességei között, Szent Borbála templom, vár, Olasz udvar. 

Hipp - hopp, már el is telt az egy hét, és indulhatunk haza. Útközben még bekukkantunk a magas sziklán álló Cesky Sternberk várába, egy kis délutáni séta Pozsonyban, és már meg is érkeztünk. Kiszállás! 


 


Már el is telt négy év, 2009. május 29. és útra kész a Kiss - csapat! 
Zsóka néni most ballagó nyolcadikosainak létszámát "kibővítettük" (az utazási költség csökkentéséért is) régi, veterán csapat tagokkal, akik szívesen kirándulnak a diákokkal. Úti célunk  TIROL
Nagyon korán indultunk, már fél ötkor elfoglalták előre kijelölt helyüket a jó kedvű utasok.
Délután már Innsbruckban, Tirol fővárosában róttuk az utcákat. Sétáltunk az óvárosban a Goldenes Dachl, a Hofkirche, és egyéb látványosságok között. Öt órakor indulunk tovább Mieminger csodálatos panorámafennsíkján és a Fernpasson  keresztül szálláshelyünk Stanzach felé. Szobáik elfoglalása után már is a környék felfedezésére indultak. Jó hír: a foci pálya itt van a szomszédságban! Tudtuk, hol kell keresni őket, már másnapra meg volt a helyi csapattal a kapcsolat.


Másnap délelőtt szabad program, séta, ismerkedés a faluval. Mészkősziklás csúcsokkal körülvett  völgyben található a tágas, vadvirágos rétekkel övezett Stanzach, a Lech és a Namlos folyók találkozásánál. 

Nagy izgalommal várták a délutáni kirándulást, Bach faluból kétüléses felvonóval mentünk a Jöchlspitzére, 1768 m magasságig, itt csodálatos panoráma tárult elénk. Igaz, elég hideg volt, de a látvány mindenért kárpótolt.A következő nap egész napos kirándulásra indultunk a Bajor-kastélyokhoz. Reutten keresztül jutunk el Füssen-Hohenschwangauba. Itt megcsodálhattuk II. Lajos bajor király „őrült álmát”: Neuschwanstein mesebeli kastélyát, melyet egy színházi díszlettervező tevei alapján, kizárólag  schwangaui márványból, „Csipkerózsika-stílusban” építtetett.
Délután a határ menti középkori városban, Füssenben sétáltunk.


Ismét egy kastély kaland!  A Plansee kék vize mentén és a vadregényes Ammerwaldon keresztül Linderhofig buszoztunk. A Versailles-re emlékeztető barokk kastélyt csodálatos kertek veszik körül. 

Este átmentünk a helybeli iskolába, itt a padlástérben egy érdekes "róka szobát" rendeztek be, sok új ismeretet szereztünk.
Nagyon gyorsan röpül az idő, utolsó túránk az 1103 m magasságban lévő, festett házairól híres Holzgauból indul, célunk a simmsi vízesések. A „séta” nem megerőltető, az élmény viszont magával ragadó. Helyettem inkább meséljenek a képek...


Délután még foci meccs, drukkolás, búcsú séták a kedvenc helyekre, csomagolás és takarítás, mert reggel indulunk haza : (


Salzburgi séta útban hazafelé

Szép volt, igaz volt, a "Kiss - csapat" utolsó táborozásának vége volt.

Sok izgalom, kaland, élmény kovácsolta össze ezt a kis utazó közösséget, a mai napig is emlegetik a JEKÁs utazásokat, milyen jó is volt... de sok szépet láttunk...

Olvasd el, ezeket írták:
"Millió gyönyörű élményben volt részünk... azóta is emlegetjük! Ha akkor ezeket kihagyjuk, szegényebbek maradtunk volna!" (Rita)
"Köszönöm szépen ezt a remek összefoglalót. Nagyon jó volt egy kicsit emlékezni!!!!!!" (Zsuzsa)
Örömmel láttam az utazásokról készült képes leírásokat." (Jutka)
"...de jó:))  olyan kicsik voltunk még:(( nem sok minden maradt meg, de így
a képeket látva: mintha előző életemben jártam volna ott:)" (Nóri)
"Milyen jókat kirándultunk!" (Ani)
"... hát persze hogy emlékszem de jó volt! amúgy nincsenek fent facebookon vagy valahol képek mert  szívesen megnézném őket!
" Nélkületek soha nem jutottam volna el olyan gyönyörű helyekre, mint Skócia, Svájc, Norvégia. Örökké hálás leszek ezért." (Vali)
" Köszönöm szépen. Mesebeli tájakon jártunk, mint egy álom." (Teri)

Ezzel búcsúzom, ha neked is volt hasonló élményed, kalandozásod a JEKÁval, folytasd a blogot! Átadom a "stafétát"!

Kiss Pálné Marika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése